Connect with us

Co z tym masłem orzechowym?

blog-aktywnie-activ-klub-post-maslo-orzechowe2

Dieta i zdrowie

Co z tym masłem orzechowym?

Co z tym masłem orzechowym?

Orzechy, które są podstawowym składnikiem masła, to źródło nienasyconych tłuszczy, które przyczyniają się do spalania tkanki tłuszczowej

Jeść masło orzechowe czy nie jeść? Oto jest pytanie. A odpowiedź, wbrew powszechnej opinii, jest prosta i może dla wielu osób zaskakująca: jeść! Śmiało, naprawdę. Oczywiście z umiarem jak wszystko, ale bez poczucia wina, że negatywnie wpłynie na naszą dietę, bo okazuje się może nam nawet pomóc.

Osoby od dłuższego czasu przestrzegające zasad zdrowego i zbilansowanego żywienia oraz ćwiczeń na pewno doskonale znają właściwości masła orzechowego. Jednak nowicjusze w świecie liczenia kalorii oraz potu wylewanego na siłowni, często automatycznie wypisują je na listę produktów zakazanych. Bo kaloryczne, niezdrowe, bezwartościowe… Otóż nie.

Źródło cennych składników

Masło z orzechów laskowych BIO 250g (Terrasana)

Orzechy, które są podstawowym składnikiem masła, to źródło nienasyconych tłuszczy, które przyczyniają się do spalania tkanki tłuszczowej. Są także bogate w potas, magnez, błonnik, witaminę E i A, a także te z grupy B. Masło orzechowe jest jednym z najlepszych źródeł białka roślinnego, niezbędnego w diecie osób aktywnych fizycznie.

Dzięki powyższym składnikom, masło orzechowe wspomaga pracę układu nerwowego, wpływa pozytywnie na naszą pamięć oraz koncentrację. Działa przeciwzakrzepowo, poprawia stan włosów, paznokci i skóry. Wzmacnia ogólna odporność organizmu. Powinno pojawić się również w diecie przyszłych mam, ze względu na zawartość kwasu foliowego.

Wybierz dobrze

Aby masło orzechowe spełniało wszystkie zadania, nie może zawierać w swoim składzie cukru ani soli. Tylko orzechy. Polecamy te znajdujące się w ofercie sklepów z ekologiczną żywnością – są na pewno zdrowe i nam nie zaszkodzą. Do wyboru mamy klasyczne masło orzechowe, ale również masło migdałowe, masło z orzechów nerkowca czy z orzechów laskowych.

Jak wykorzystać je w kuchni? Rodem z amerykańskich filmów można smarować nim tosty czy inne pieczywo. Masło orzechowe sprawdza się również jako dodatek do kaszy jaglanej, zapiekanek oraz jako baza do sosów.

Macie sprawdzone przepisy z masłem orzechowym? A może robicie je sami?

Słodkie i smaczne masła czekoladowo-orzechowe polecane dla całej rodziny na zdrowe posiłki.

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

More in Dieta i zdrowie

Aktualności

Popularne artykuły

Popularne Tagi

Kategorie

Archiwa

Facebook

Do góry